Joannes werd op brute wijze vermoord

Enige tijd geleden zag ik in zijn overlijdensregister staan dat mijn overgrootmoeders broer in 1919 op 26-jarige leeftijd overleed. Natuurlijk was ik benieuwd naar de doodsoorzaak, maar met een kwartierstaat en de grote hoeveelheid informatie over al die voorouders schiet het er weleens bij in. En aangezien ik eigenlijk aan een natuurlijke dood dacht, wilde ik later zijn doodsbriefje bij het Regionaal Archief Tilburg opvragen. Een moord was ik tenslotte nog niet tegengekomen. En zeg nou zelf, zoiets gebeurt toch alleen bij de buren?

Vanmorgen besloot ik op Delpher even te zoeken naar berichten over Joannes Christiaan Hartogs. Al snel stuitte ik op krantenberichten die er niet om logen. Met als resultaat dat ik urenlang vastgeplakt zat aan mijn bureaustoel. Hier wilde ik het fijne van weten.

Janneman, zoals Joannes genoemd werd, werd op klaarlichte dag op straat op brute wijze vermoord. De zus van mijn overgrootvader was erbij. Misschien nog wel het meest zure aan het hele verhaal is dat Janneman niets te maken had met de ruzie die een paar minuten eerder voor een Tilburgs café had afgespeeld. Desondanks bleef de moordenaar ‘inhakken’ op zijn slachtoffer.

Ik vond meerdere krantenartikelen (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8), maar licht de meest gedetailleerde voor jullie uit:

Het duurde even voordat ik achterhaald had hoe lang Simon Petrus Verhagen voor zijn gruwelijke daad in de gevangenis gezeten had. Ik kwam namelijk meerdere gevangenisregisters tegen (1, 2, 3, 4). Het bleek slechts drie jaar te zijn. Dus toen ging Nederland ook al makkelijk om met het tuig van de richel…

Reacties op “ Joannes werd op brute wijze vermoord ”
  1. Als ik het zo lees is Tinus van Aerle degene geweest die de fatale messteken heeft toegebracht, nadat Janneman dus eerst al door Simon was neergestoken.
    Wat ik me trouwens ook afvraag: hoezo waren Janneman en F. van de Sande zwagers? Anneke heette immers Van Laarhoven met haar meisjesnaam. En is F. van de Sande misschien een broer van Jan van de Sande, met wie Anneke 2 jaar na de moord op Janneman hertrouwde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *