Kreeg Tanneke een onwettig kind?

Toen ik deze gezinskaart zag, viel het me meteen op dat er tussen het eerste en het tweede kind maar liefst dertien jaar zat. Eigenlijk dacht ik er verder niet bij na, mede doordat mijn moeder meteen zei: “Er zullen wel veel kinderen jong overleden zijn.” Dat gebeurde vroeger nog weleens.

Maar die theorie blijkt toch niet op te gaan. Toen ik het geboorteregister van Goverdina erbij pakte, zag ik het volgende op de website van het Regionaal Archief Tilburg staan: “Erkent op twaalf juli negentien honderd achtien door Hendrik den Rooijen en Tanneke Lucas.” Zeer kleine kans dat Hendrik op zijn zeventiende een kind bij Tanneke verwekte en het stel pas twaalf jaar later trouwde. Van de huwelijksbijlagen werd ik ook niet wijzer.


Met deze vondst heb ik het eerste onwettige kind in mijn familiegeschiedenis ontdekt. Toen Hendrik en Tanneke trouwden is Goverdina overigens wel door Hendrik erkend. Hiermee veranderde haar achternaam van Lucas in den Rooijen.

Update 11 januari 2018: Een nicht van mijn vader heeft bevestigd Goverdina inderdaad een ‘buitenechtelijk kind’ was. Dit liet zij me weten nadat ze deze blogpost gelezen had.

Reacties op “ Kreeg Tanneke een onwettig kind? ”
  1. In mijn Stamboom komt de Familie Lucas veel voor. Komend vanuit Budel & Delft. Ik weet niet of er van uw Lucas roots ook personen daar vandaan komen. Fijn weekend.

    1. Budel zegt me vaag iets, ik ben het volgens mij al eens tegengekomen. Maar zover ik weet leefden ‘mijn’ Lucassen eeuwenlang in Zwaluwe. Fijne Pasen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *