Ik bezocht Cornelis’ monumentale graf

Vandaag was een indrukwekkende dag, want vandaag bezocht ik het monumentale graf van mijn betovergrootvader. Al snel werd Cornelis Hartogs de meest interessante figuur uit mijn familiegeschiedenis. Zo leefde hij in een woonwagen en was hij kermismuzikant. Ik wilde zijn graf erg graag bezoeken, iets wat mijn moeder overigens meteen na mijn ontdekking van vorig jaar al deed.

Ontdekking
Toen ik vorig jaar herfst met mijn genealogische onderzoek begon, kwam ik er al vrij snel achter dat mijn betovergrootvaders graf er nog lag, simpelweg omdat het een monumentaal graf betreft. Een ontdekking die de familie ontzettend verbaasde. Want waarom dan? Rijk zou Cornelis, die analfabeet was, in ieder geval niet zijn geweest. Hoewel, als je ziet hoe mooi zijn graf is…

Om deze vraag te kunnen beantwoorden nam ik contact op met de gemeente Valkenswaard. Zij stuurden mijn e-mailbericht door naar de stichting Op den Rösheuvel. Ik kreeg vervolgens een uitgebreide reactie van de secretaris, die mij het volgende vertelde:
“De Oude Begraafplaats kent een lange geschiedenis, namelijk zeker vijf eeuwen. Mede om die reden is de cultuurhistorische waarde van de begraafplaats groot en is een deel daarvan in 2007 aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. […] Op het moment dat de aanwijzing plaats vond waren al veel grafmonumenten verdwenen, maar alle toen nog bestaande monumenten zijn daarmee aangewezen, ook het monument van uw betovergrootvader.”

Onbewust veel indruk
Het was mooi om Cornelis’ graf te bezoeken, ook al heb ik de beste man natuurlijk nooit gekend. Vandaag kon ik alleen wel merken dat mijn genealogische onderzoek onbewust veel indruk op me maakt. De geschiedenis houdt me bezig, en dan vooral de gaten in het verhaal. Na mijn bezoek aan het graf blijf ik met nóg meer vragen achter. Opvallend was namelijk dat alle graven in dit deel van het oude rooms-katholieke kerkhof in Valkenswaard er goed onderhouden maar kaal en verlaten bij lagen. Echter, er waren letterlijk alleen op mijn betovergrootvaders graf planten én een kaars neergezet. Wie heeft deze neergezet? Zijn er familieleden die nog regelmatig aan hem denken en zijn graf bezoeken? Hebben zij meer informatie voor mij? En hoe kom ik daar dan achter?

Achteraf gezien had ik natuurlijk iets moeten achterlaten. Een briefje bijvoorbeeld. Of ik neem nog eens contact op met de stichting die mij eerder erg netjes te woord stond. Ik wil er hoe dan ook het fijne van weten.

Weet jij toevallig meer over mijn betovergrootvader en zijn familie? Neem dan zeker contact met me op.

Ik plaatste dit bericht tevens op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *