Mijn vaders kant: waar te beginnen als je niets weet?

Met enige regelmaat wordt me in Facebook-groepen gevraagd waarom ik Kroonen heet en geen den Rooijen, en waarom ik niets met mijn vaders achtergrond doe. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ik ken mijn vaders familie niet en weet helemaal niets over hen. Dus waar begin je dan?

Door de vele vragen die ik kreeg, begon ik steeds vaker te denken: misschien moet ik het dan toch maar oppakken. Ik ben immers ook een kind van mijn vader. Tegelijkertijd moet ik toegeven dat ik een vreemd, vervelend gevoel krijg bij het idee mijn familiegeschiedenis aan vaders kant te ‘moeten’ uitzoeken. Ik had het al een enkele keer geprobeerd en haakte iedere keer erg snel af. Ik weet niet, het voelt gewoon een beetje onwennig. Aangezien de namen aan die kant mij helemaal niets zeggen, heb ik uiteindelijk mijn moeders achternaam aangenomen. Alsof ik alleen een product van haar achtergrond ben. Wat uiteraard niet zo is, maar wel zo voelt.

Met de feestdagen logeerde ik bij mijn moeder en dus dook ik in de kast vol fotoalbums, op zoek naar foto’s van mijn vaders ouders. Gelukkig vond ik ze. Het waren er helaas heel weinig (op één hand te tellen), maar dan heb ik tenminste wel een beeld bij de namen naar wie ik onderzoek doe.

Het enige wat ik vóór de kerstdagen wist, was:
Johan den Rooijen (18 juli 1923, Lage Zwaluwe — 2 juli 1994, Dordrecht)
&
Adrie van der Linden (Zwijndrecht — Dordrecht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *