‘Dat de dood er op volgde’

Ik ben nog maar een paar dagen bezig met mijn vaders kant en ik krijg nu al een moord op mijn bordje. Althans, als ik de Nieuwe Veendammer Courant van 20 juni 1894 moet geloven. In deze editie valt namelijk te lezen dat er een aanhouding plaatsgevonden heeft naar aanleiding van de dood van Willem den Rooijen.

De zoon van mijn oudouders Hendrik en Tanneke en de broer van mijn betovergrootvader Cornelis zou “zoodanig mishandeld” zijn “dat de dood er op volgde”. De verdachte, J. Groeneveld, werd echter weer in vrijheid gesteld.

Overleden gevonden in de rivier
Met deze zaak is het de eerste keer dat ik een soort van doodsoorzaak in een overlijdensakte tegenkom. Hierin valt te lezen dat Willem op 5 juni in de rivier de Nieuwe Merwede gevonden werd, na een week eerder te zijn verdronken. Ook op OpenArchieven staat dit vermeld: “De overledene is verdronken gevonden in de Nieuwe Merwede.”

Bakschipper
Daarnaast maak ik uit de overlijdensakte op dat Willem ‘bakschipper’ was. Aangezien ik geen verstand heb van scheepvaart, besloot ik Google te raadplegen. In deze functielijst vond ik de volgende functieomschrijving: “Het verrichten van alle werkzaamheden verband houdende met het varen op en verankeren van gesleepte bakken en dekschuiten.”

Een vrij heftig begin van mijn zoektocht naar de den Rooijens kunnen we wel stellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *