Oma en tante Dien aanschouwen prinses Beatrix

‘Dordrecht begroet Beatrix en Claus vol enthousiast’ en ‘Prinses ziet door de mensen Dordt niet meer’ kopten de kranten op 6 oktober 1971. Een dag eerder bezochten prinses Beatrix en prins Claus namelijk mijn geboortestad. Bijzonder aan deze foto is dat mijn oma, tante Anita en mijn oma’s zus Bernardina er ook op staan.

“Dordrecht […] verwelkomde het prinselijk paar zo enthousiast, dat ze tijdens de wandeling door de saneringswijken bijna onder de voet werden gelopen. Hier liet de burgemeester zien hoe ,,het ontbreken van een wezenlijke subsidiepolitiek voor renovatie van stedelijke gebieden zich wreekt”.” (bron) “In Dordrechts oude binnenstad liggen meer dan achthonderd monumenten; restauratie daarvan is een kostbare zaak en bovendien zijn de gebruiksmogelijkheden van gerestaureerde panden nogal beperkt — als woning zijn ze in den regel of te klein of te groot.” (bron)

Bernardina (voor ons tante Dien) staat iets verder weg op de foto. De meest ondeugende tante van mijn moeder overleed veel te vroeg en vrij plotseling op 52-jarige leeftijd. Omdat het nog te kort geleden is, kan ik natuurlijk nog niets over haar vinden in de online archieven, maar ik had wel verwacht een overlijdensadvertentie op Delpher te vinden. Tevergeefs… Wel vond ik tante Dien via Dordtenazoeker terug in een politierapport. Op dinsdag 22 februari 1944 (tijdens de oorlog dus!) werd ze namelijk bekeurd en wel hierom: “tijdens luchtalarm op straat vertoeven.”

Ik had deze foto al eens eerder gezien, want deze werd gepubliceerd in Het Dordt boek 1200-2005. Ik was ‘m alleen vergeten. Gelukkig herinnerde mijn moeder me er gisteren aan. Blij deze foto weer te hebben gevonden. Nu nog even een tweedehands exemplaar van het boek op de kop tikken!


‘Prinses Beatrix en prins Claus laten zich rondleiden door het saneringsgebied in de Dordtse binnenstad’ (bron)

Reacties op “ Oma en tante Dien aanschouwen prinses Beatrix ”
 1. hoi leo
  ik wilde even zeggen ik er ook op staat op die foto ,ben een dochter van tante dien ,ik sta achter Beatrix naast die man met dat baardje
  en wilde ook gelijk zeggen wat een leuke site , heb er even op rond zitten kijken, leuk hoor, veel succes met het verder uitzoeken van de stambomen groetjes corrie

  1. Hey Corrie, wat superleuk om van je te horen. Ik hoopte stiekem al dat een van jullie deze post over jullie moeder zou zien 😉

   Mijn moeder en ik hebben úren naar jou zitten staren, mijn moeder was er vrijwel zeker van dat je het was. Maar ik wilde het écht zeker weten voordat ik over je zou schrijven en je het vervolgens niet bleek te zijn, haha!

   Dank je voor de complimenten 🙂 Mocht je ooit iets moois in de kast vinden (een foto, familieboekje, noem maar op) waarover ik een stukje kan schrijven, laat het me dan zeker weten. Vooral foto’s van je moeders ouders zou ik graag willen zien. En van hun stiefvader, want over hem ga ik binnenkort een stukje plaatsen.

   Groetjes,

   Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *