Verrassing, mijn betovergrootvader was slager!

Toen ik een jaar geleden de online archieven indook, werd al snel duidelijk dat de familie Kroonen uit ambachtslieden bestond. Ze waren bijvoorbeeld smid, voorslager en schepenmaker. (Mijn twee linker handen erfde ik dus niet van deze handige mannen, maar dat terzijde.) Dat mijn betovergrootvader Wouter Hendrik Jacobus slager werd nadat hij als smid werkte, kwam dan ook als een complete verrassing.

Ik ging op onderzoek uit nadat ik deze mooie groepsfoto op de website van het Regionaal Archief Dordrecht zag. ‘Slagerij A. Kroonen op Riedijk 8 met reclame voor Glas-Assurantie-Maatschappij Bouvy’, vertelde de beschrijving. Maar wie was deze A. Kroonen dan?

Het bleek om Arend te gaan, volgens deze huwelijksakte een zoon van mijn betovergrootvader Wouter Hendrik Jacobus en dus een broer van mijn overgrootvader Casparus.


‘Arend Kroonen / oud vierentwintig jaren / spekslager’

Op deze pagina las ik even later het volgende: “Firma Kroonen en Zoon, vleeschhouwerij en spekslagerij, Riedijk 8, Dordrecht, vennootschap onder fa door uittreding firmant W.H.J. Kroonen, ontbonden de zaak wordt voortgezet door de nieuwe venn onder firma Kroonen en Zoon.”

Dat de slagerij werd overgedragen werd eveneens aangekondigd in zowel de Dordrechtsche Courant als in het Dagblad van Rotterdam. Ik vond het vrij sensationeel te lezen dat het vennootschap werd ontbonden nadat W.H.J. uittrad, want dit betekende meteen dat de slagerij voorheen dus onder meer van mijn betovergrootvader was.

Helaas kan ik het pand niet bekijken tijdens mijn mini-tour, want het werd in mei 1971 afgebroken.

De slagerij in het adresboek van 1938.

Weet je toevallig wie er op de bovenstaande groepsfoto staan? Neem dan zeker contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *