Anna’s broer trouwde met Wilhelmus’ zus

Ik schreef eerder al dat mijn overgrootouders Wilhelmus Joannes van Laarhoven en Anna Catharina Hartogs precies een jaar na de geboorte van hun derde kind pas gingen trouwen. Voor die tijd lijkt me dat behoorlijk not done en daarom extra cool om te mogen ontdekken.

Iets wat lastiger (of vrijwel onmogelijk) te achterhalen valt, is hoe voorouders elkaar hebben leren kennen. Helemaal als de ene helft nooit een echt vast woonadres had. Maar door deze huwelijksakte van Joannes Christiaan Hartogs en Johanna Elisabeth van Laarhoven weet ik nu toch hoe mijn overgrootouders elkaar leerden kennen. Inderdaad, Anna’s broer trouwde eerder al met de zus van Wilhelmus.

Wat deze akte nog meer vertelt, is dat naast mijn overgrootmoeder en betovergrootvader ook Joannes Christiaan niet kon schrijven, want: ‘De echtgenoot verklaarde niet te kunnen naamteekenen, als hebbende geen schrijven geleerd.’ Mijn oma vertelde me meermaals dat haar moeder altijd een kruisje zette op de plaats van de handtekening, een anekdote die ik nooit meer ben vergeten.

Wat nog meer opvalt is dat Johanna haar voornaam en mijn betovergrootmoeder Bernhardina Minckhorst haar achternaam verkeerd schrijft. Men nam de schrijfwijze van namen in die tijd ècht niet zo nauw…

Reacties op “ Anna’s broer trouwde met Wilhelmus’ zus ”
    1. Hallo Peggy, bedankt voor je reactie. Welke overgrootvader is jouw opa? 🙂 Als je iets voor me kunt betekenen, dan hoor ik het uiteraard graag. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *