Ook Anna’s broer was een rondreizende muzikant

Toen ik begon met het onderzoek naar mijn eigen familiegeschiedenis werd me al vrij snel duidelijk hoe weinig mijn familieleden wisten. Ze konden me weinig concreets vertellen, bleken zich dingen vaag te herinneren en hadden al helemaal geen nuttige documenten bewaard.

Waarschijnlijk werd hierdoor één verhaal in het bijzonder altijd verkeerd doorverteld, namelijk over de oorsprong van het ‘woonwagenbestaan’. Zo is ons altijd verteld dat mijn oma’s familie uit woonwagenbewoners en muzikanten bestaat doordat de familie van Laarhoven veel rondreisde en muzikaal was. Tijdens mijn onderzoek werd echter duidelijk dat de van Laarhovens juist ontzettend honkvast waren; ze kwamen Tilburg nauwelijks uit.

Daarentegen bleek mijn overgrootmoeder Anna Catharina Hartogs, die met Wilhelmus Joannes van Laarhoven trouwde, een dochter van rondreizende ouders te zijn. Ieder kind werd in een andere plaats geboren, in Vlaanderen of het zuiden van Nederland. Daarnaast was haar vader Cornelis muzikant en werkte hij op de kermis.

Van de week kreeg ik verschillende gezinskaarten van Lambert Cornelus Hartogs (ook gespeld Lambertus Cornelius) te zien. De broer van mijn overgrootmoeder bleek, net als hun vader, muzikant en kermisreiziger te zijn. Het is grappig dat ik weinig met toneel, confetti, feestjes en attracties heb, maar de ‘kermisontdekking’ mijn hart sneller doet kloppen. Ik vind het echt een verrijking van mijn onderzoek, hoe afgezaagd dit misschien ook mag klinken. Het maakt in ieder geval duidelijk waar die muzikale woonwagenoorsprong ligt, en dat is dus zeker niet bij de van Laarhovens!

Dat Lambertus daadwerkelijk een zoon van mijn betovergrootouders is, valt op te maken uit deze huwelijksakte.

Bronnen:

1

2

3

4

5

6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *