Embertus werd vrijgesteld van de militie

“In hetzelfde jaar dat de jongeman negentien werd, werd een lotingdag georganiseerd. Elk jaar moest een aantal jongemannen de dienst vervullen, de rest werd vrijgesteld”, zo valt hier te lezen. Naast de geboorteakte van Bernhardina vond ik nog een ander mooi document tussen de huwelijksbijlagen. Volgens dit document schreef mijn betovergrootvader Embertus van Laarhoven zich wel in voor de Nationale Militie en was hem op de lotingdag nummer 21 ‘ten deel gevallen’, maar werd hij vanwege broederdienst ‘van den dienst vrijgesteld’.

In het Juridisch woordenboek vond ik de volgende uitleg:
“broederdienst : militair recht – hulp aan de naaste;
volbrenging van de militaire dienst door een oudere broer.”

Ik besloot om nadere uitleg te vragen en liet me vertellen dat het destijds de regel was dat als er drie zonen in het leger gediend hadden, de jongere broers werden vrijgesteld. Men ging uit van drie doden per gezin, wat men wel genoeg vond. Goh…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *