Eindelijk! De geboorteakte van Bernhardina

Mijn betovergrootmoeder Bernhardina Minckhorst werd tijdens de Kulturkampf geboren in Biefang, in het toenmalige Pruisen. Twee jaar na haar geboorte kwam deze strijd tegen de Katholieke Kerk tot een einde. Haar ouders waren Nederlandse katholieken die in Pruisen waren gaan wonen, maar onduidelijk is nog of zij het land destijds zijn ontvlucht.

Over de Kulturkampf zegt Wikipedia het volgende:
“De Kulturkampf was de strijd die de overheid van het pas opgerichte Duitse Rijk onder Otto von Bismarck van 1872 tot 1879 voerde tegen de Katholieke Kerk (voornamelijk in Pruisen, in mindere mate ook in Baden, Hessen-Darmstadt en Saksen). […] De protestant Bismarck, die afkomstig uit Pruisen was, wantrouwde de katholieke ‘Deutsche Zentrumspartei’ (Duitse Centrumpartij), kortweg “Zentrum” genoemd, die onder leiding van Ludwig Windthorst stond en vond deze partij een ‘onnationale’ partij. Hij zag deze partij als een obstakel op de weg naar Duitse unificatie zoals hij die zich voorstelde: een hoofdzakelijk protestants Duitsland, zonder het katholieke Oostenrijk. Hij was bang dat de katholieke Zentrumspartei – die haar aanhang vooral in het meest katholieke zuiden van Duitsland had – een bedreiging zou gaan vormen voor het door de protestants-Pruisische elite gedomineerde keizerrijk.”

Doordat ik vervolgingen heftig maar interessant vind, hoop ik ooit meer informatie over hun terugreis te vinden. Wanneer kwamen zij precies terug naar Nederland? En zijn ze inderdaad gevlucht voor de Kulturkampf? Hebben ze zich daardoor gesetteld in het overwegend katholieke Noord-Brabant? Veel vragen omtrent hun levensovertuiging waar ik antwoord op zou willen krijgen. Ik begreep echter dat men in Duitsland meer gesteld is op privacy en er daardoor nog niet zo veel gedigitaliseerd is als hier. En aangezien mijn Duits mager is, weet ik niet waar te beginnen met zoeken. Het houdt voor nu dus eventjes op.

In het jaar dat ik bezig ben met mijn familiegeschiedenis, zocht ik bijvoorbeeld nog niet naar de huwelijksbijlagen van Bernhardina en haar echtgenoot Embertus van Laarhoven. Ik wilde immers eerst mijn stamboom helder krijgen voordat ik de diepte in zou duiken. En dat terwijl juist dit soort documenten, en niet de standaard datagegevens, van alles kunnen vertellen.

Van de week kreeg ik, vrij onverwachts, de geboorteakte van Bernhardina (vaak gespeld als Bernhardine) onder ogen. Het eerste Duitstalige document, joepie! Wat kan een genealogisch onderzoek toch spannend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *