Oud overgrootmoeder Geertrui kreeg ‘beste graft’

Toen ik begon met het uitzoeken van mijn stamboom, werd me al snel duidelijk dat een genealoog voorzichtig te werk moet gaan. Websites als Geneanet en GenealogieOnline, waar veel genealogen hun gevonden data opslaan en delen, staan namelijk helaas vol foutieve informatie. Hierdoor begrijp ik eigenlijk niet waarom mij regelmatig wordt geadviseerd om dergelijke websites als leidraad te nemen.

Eergisteren werd ik er weer eens aan herinnerd dat ik inderdaad niets klakkeloos moet overnemen. Zoals op mijn stamboompagina’s te zien is, bewaar ik veel losse flodders en meerdere geboorte- en overlijdensdata van eenzelfde persoon. Het kan immers tijdrovend of zelfs onmogelijk zijn om later die ene bron terug te vinden. Pas als ik officiële documenten heb gevonden en ik bepaalde informatie met verschillende betrouwbare bronnen heb kunnen vergelijken, schrijf ik er een blogpost over.

Vandaar dat ik een stuk langzamer ga met de takken Kroonen en de Groot; de ene naam wordt constant anders gespeld (Kroon, Kronen, Kroonen, Crone, Cronen, Croonen) en de andere naam komt erg veel voor. Maar gelukkig vond ik eergisteren mijn oud overgrootmoeder Geertrui van Dooren in dit begraafboek. Hierdoor weet ik nu dat ze in 1749 geboren werd en niet in 1746 of 1755, zoals elders online te lezen valt. Daarnaast las ik op Dordtenazoeker dat Geertrui in 1795 overleed terwijl er bovenaan de akte toch echt 1798 staat.

Geertrui van Dooren Huisvrouw van Hendrik Kroon in ’t Toorenstraatje, laat kinderen na, beste graft.

Links van de hoofdtekst staat haar leeftijd, ‘49 jaar’, en dat ze aan ‘teering’ overleden is. Daarnaast valt natuurlijk op dat mijn achternaam hier gespeld is als ‘Kroon’.

Welke kerk?
Jammer dat me aan de hand van deze akte niet duidelijk geworden is welke kerk Geertrui met haar gezin bezocht. Volgens deze pagina kwam ik er echter achter dat ze begraven ligt in de Nieuwe kerk (hoogstwaarschijnlijk wordt hier de Nieuwkerk bedoeld— ik snap niet waarom genealogen slordig omgaan met de namen van personen, straten en gebouwen). Mocht je hier toevallig meer over weten, laat het me dan gerust even weten.

Rijkdom of toch niet?
Verder intrigeerden vooral de laatste twee woorden mij. Blijkbaar leefde het gezin niet in armoede, want ‘beste graft.’ betekent dat de overledene een duurder graf krijgt op een mooiere plek — de armen kregen een ‘armengraft’, de mensen met aanzien en geld een ‘kerkegraft’.

Tegelijkertijd trek ik die rijkdom van mijn voorouders in twijfel, want twee jaar na het overlijden van Geertrui kwam ook haar echtgenoot Hendrik te overlijden en kwamen de kinderen in een weeshuis of armenhuis terecht, zo valt tevens op Dordtenazoeker te lezen. Of heeft dit niets met armoede te maken en kwamen kinderen daar hoe dan ook terecht?

Helaas is het stuk archief waarin de inschrijving van mijn oud grootvader Hendrik Kroonen zich bevindt, alleen ter plekke in te kijken. In het boekwerk dat is onderverdeeld in de twee categorieën ‘arme weeshuis’ en ‘nieuw armhuis’, hoop ik meer informatie te vinden. Een bezoek aan het Regionaal Archief Dordrecht staat bij dezen op mijn to-do-lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *