O, nee! Kroonen zonder ‘n’/‘en’!

Mijn opa gruwelde ervan als zijn achternaam verkeerd werd gespeld, als Crone bijvoorbeeld. Hierdoor ben ik in de mythe gaan geloven dat het altijd Kroonen is geweest. Stom natuurlijk, want vroeger ging men minder nauwkeurig met de schrijfwijze van namen om en dus veranderden deze constant.

Doordat ik bleef zoeken op Kroonen, in plaats van ook te kijken naar bijvoorbeeld Kroone, kwam ik er maar niet achter wanneer mijn oud vader Hendrik Kroonen (nog even met een n!) geboren en overleden was. Op de huwelijksakte bleek zijn naam als Kroone te zijn gespeld en de naam van zijn vrouw als Janna van Megchelen, en niet als Johanna van Mechelen/Meggelen. En op deze akte is de achternaam zelfs Kroon. Verwarrend en frustrerend!

Maar o, wat vind ik Kroonen zonder ‘n’ er lelijk uitzien en zonder ‘en’ behoorlijk kaal. Ineens snap ik de pijn die mijn opa ervoer. Ik weet het, ik moet tijdens het zoeken creatiever omgaan met de spelling van namen. Maar ik wil zo graag in die mythe blijven geloven… Ik heet Kroonen en geen letter minder of anders!

“Bereid je voor”, werd me gewaarschuwd. “Het kan ook Krone, Kronen, Crone of Croon worden. Maar dit is 1860. Twee generaties terug kunnen ze ook de hele familienaam nog niet gebruiken.”

Laat me nou in die waan, joh. Kroonen was en is de naam, begrepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *