Staat en verbetering van het schoolwezen

Van de week ontdekte ik in verscheidene geboorteakten dat mijn oud grootvader Pieter Jan de Groot (1786-1834) eerst ondermeester en later onderwijzer was. Tegelijkertijd ontdekte ik dat hij geboren werd in Streefkerk, een klein dorp ten noorden van Dordrecht.

Op Delpher bleken scans van tijdschriften met ‘Bijdragen betrekkelijk den staat en de verbetering van het schoolwezen in het Koningrijk Holland’ te staan. En jawel, Pieter Jan zat er ook tussen! Op deze en deze pagina’s.

Over de onderwijswet van 1806 staat op Wikipedia het volgende: “Lijfstraffen werden vervangen door een systeem van lichte tuchtiging en vooral beloningen. Voorts verbood de wet leerstellig godsdienstonderricht. Dit moesten de kerken voortaan zelf maar geven buiten schooltijd. De school moest “algemeen christelijke deugden” aankweken en mocht geen enkele richting aanstoot geven.” Dat de onderwijzers dienden te solliciteren in de vorm van een examen, zien we inderdaad aan de tweede scan.

Vanmorgen heb ik een mail gestuurd naar het Regionaal Archief Dordrecht in de hoop dat zij mij meer kunnen vertellen over Pieter Jan. Wie weet weten zij op welke school in Dordrecht hij doceerde en misschien zelfs wát hij doceerde (hoewel het waarschijnlijk ‘gewoon’ op een basisschool zal zijn geweest). To be continued…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *