Oproep: heb jij documenten voor mij?

Zoals ik al eerder aangaf begin ik dinsdag met een cursus paleografie (zelf oefenen kan hier). Twee keer per week zal ik college volgen aan de universiteit en zal daarnaast ook huiswerk moeten maken. Hierdoor zal ik de komende weken minder bezig zijn met mijn stamboomonderzoek en dus ook minder berichten plaatsen.

Ondertussen kun je wel gewoon contact met me opnemen. Bij dezen wil ik dan ook meteen even een oproep doen. Heb jij toevallig foto’s, brieven, familieboekjes of ander soort documenten van mijn voorouders in de kast liggen, kijk je er nooit naar om en zou je het aan mij willen doneren of uitlenen? Dan houd ik mij aanbevolen! Scans in hoge resolutie zijn uiteraard ook welkom.


Ik zou het ontzettend waarderen als mensen van alles aan me zouden willen laten zien zodat ik er vervolgens over kan schrijven. Alle beetjes helpen om een completer beeld van mijn familiegeschiedenis te kunnen schetsen.

Alvast bedankt!


Mijn grootvader Leendert Kroonen op 13-jarige leeftijd in de zesde klas op school Vest te Dordrecht, genomen op 15 september 1936.

Reacties op “ Oproep: heb jij documenten voor mij? ”
 1. Ik meen dat er nog een Kroonen begraven ligt in de Nieuwkerk in Dordrecht (de Kroonen kwamen zo,n beetje allemaal uit het (klein) schipperskwartier (Bleijenhoek). Er zit nu een keukenzaak in de kerk. Mijn overgrootvader Hendrik Willem Kroonen is geboren in de Heer Heijmansiusstraat. Hij kwam uit een rood (SDAP)nest, mijn overgrootmoeder Maria Bosman-Jansen was NH, dus trok hem weer een beetje naar het ‘nette’. De armoede was groot in die tijd, zeker ook in de Bleijenhoek. Evenals ongezondheid etc. In die buurt had je doodlopende grachten (spranten), die met laag water droog stonden. Dit waren bronnen van cholera. Mijn oma is Maria Hendrika Kroonen. Ze verhuisden (overgrootouders) voor de oorlog al naar Zwijndrecht. Mijn overgrootvader werkte bij Van Schaardenburg (rijstpellerij in Zwijndrecht, latere Euryza). Van Schaardenburg kwam uit Dordt en nam mensen die hij kende mee naar z’n bedrijf, zodoende. Mijn oma is in de Indische buurt geboren (Madoerastraat?) en ging naar school in de Museumstraat.

  De Kroonen komen uit Roermond. In de 16/17 e had je daar veel protestanten, die vluchten en zakten de Maas af…naar Dordt.
  Een leuke site, ik ga het een beetje volgen. Mijn overgrootvader is een kleinzoon (?) van H. Kroonen/m.vanMeggelen

  1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie!

   Door het interview dat ik donderdag gehouden heb, weet ik nu inderdaad zeker dat de Kroonens uit de Bleijenhoek komen.

   De Kroonens waren trouwens ook Nederlands Hervormd, alleen deden zij vrijwel niets ermee. Jouw overgrootmoeder wel? Over welke tijd spreken we dan?

   Denk je dat jouw Kroonens dezelfde Kroonens als die van mij zijn? 🙂

   1. Ze waren idd NH, daar heb je gelijk in, maar door de arbeidersstrijd eind 19e begin 20e eeuw, dwaalde men door o standigheden ook wel eens af. Hoe dat precies zit weet ik ook niet. Ik heb weleens gehoord van een oud tante dat de ouders van mijn overgrootvader (naar ik nu denk: echtpaar Kroonen/Van Meggelen) in een klein huisje in de buurt van Kunstmin woonde (Matena’spad?)

    Ik ga nogeens kijken of ik die grafsteen kan vinden in de Nieuwkerk(ik laat het wel weten) van die voorvader. Mijn overgrootvader (als ik het goed in beeld heb) is volgens mij een broer van jouw betovergrootvader. Mijn oma dus een nicht van jouw overgrootvader. Ik zie gelijkenis met de overgeschilderde foto! Mijn oma was wel kerkelijk, maar vooral via haar moeder, die later gereformeerd werd. Ik heb jammer genoeg weinig foto’s etc.

    1. Ik moet toch terugkomen op het laatste bericht. Mijn overgrootvader (Hendrik Kroonen) is een kleinkind van het echtpaar Kroonen-Van Meggelen. Zijn vader : Gerrit Willem is een broer van jouw betovergrootvader Willem Hendrik Jacobus. Daarmee zijn we in afstamming dus van dezelfde generatie. De voorouder die op/bij Matena’s pad woonde was dus een broer van de genoemde WHJ Kroonen (even puzzelen, maar zo zit het volgens mij)🤔

     1. Bedankt voor je reacties en het meedenken 🙂 Je hebt het over een Willem, maar je bedoelt Wouter? Ik heb namelijk geen ene Willem in mijn kwartierstaat, haha.

      Heb je onderzoek gedaan naar de familie Kroonen? Alle gevonden informatie is heel erg welkom. Wie weet heb ik er iets aan en kan ik erover bloggen. Dit kan iets heel simpels zijn als bijvoorbeeld de SDAP waar je het eerder over had.

  1. Beste Leo,

   Kijk ook eens in het regionaal archief (online) in adresboek 1913. Veel Kroonen wonen dan in de Heer Heijmansiusstraat onder meer een WHJ, maar dus ook een GW (waarschijnlijk mijn bedovergrootvader)
   Zoals ik eerder meldde is mijn overgrootvader Hendrik geboren in die straat. Mogelijk woonde hij in 1913 in de Oranjestraat, naast het gezin van zijn vrouw (mijn overgrootmoeder) Maria Bosman Jansen.(?). Maar daar kom ik ook nu pas allemaal achter en moet ik nog natrekken. Ook mijn overgrootvader zat in het smidswerk en ging dit soort werk ook doen in Zwijndrecht bij Van Schaardenburg (Rijstpellerij). Later werd hij daar chef. Mijn opa (Cees van Pelt), die met zijn dochter (Maria Hendrika Kroonen) zou trouwen, werkte daar ook onder hem. Mijn oma werkte in haar jeugd als dienstmeisje bij een familie. Later begonnen mijn grootouders in navolging van mijn opa’s broer Henk (die een limonadefabriek/slijterij had in de Raamstraat) een eigen slijterij in Zwijndrecht (C. Van Pelt’s slijterijen), later groeide dit uit tot 4 winkels. Mijn oma was in de eerste jaren (in elk geval) de drijvende kracht achter de zaak. Mijn opa werkte de eerste jaren nog als lasser/metaalbewerker. De winkel was op de Ringdijk (naast scheepswerf Kooiman). De laatste jaren van hun leven woonden mijn overgrootouders H. Kroonen en M. Bosman Jansen bij hun in huis.

   1. Wat de adressen betreft: dit ga ik zodra ik afgestudeerd ben even rustig op een rijtje zetten. Ik wil dit inderdaad beter in kaart brengen. Zoals je wellicht gezien hebt, heb ik gekozen voor verschillende categorieën, waaronder heemkunde. Ik vind het erg interessant om te weten wáár mijn voorouders leefden 🙂

 2. Beste Leo,

  Tijdrovend allemaal. Ik hoop er ook een keer meer tijd voor vrij te kunnen maken. In 1985 heb ik in een aftudeerscriptie een onderzoek gedaan naar het leven in de Frankenstraat in de 19e eeuw. Met een vergelijking tussen de jaren 1850/1890/1901, en daarmee naar de verwachte veranderingen door de industrialisatie. Een breed onderzoek naar de sociaal economische geschiedenis in die straat. Soms met detailinformatie van alle bewoners in die straat, maar soms ook meer algemeen van de stad Dordrecht. Het leven in de Bleyenhoek was in die tijd (maar ook later nog) niet altijd even gemakkelijk. Dat geldt denk ik ook voor een deel van onze voorouders. Jammer genoeg ben ik in dat onderzoek toen geen Kroonen tegengekomen (dat wilde ik natuurlijk graag, het was ook de reden dat ik het juist daar deed). Wel een verhaal over arbeidsomstandigheden van een buurman van de Kroonen uit de Heerheijmansiusstraat(72). Zoals je eerder schreef op deze site, veel Kroonen en andere bewoners van de Bleijenhoek werkten in de metaal bij de scheepswerven, ketelmakerijen etc. die de stad rijk was en die soms letterlijk om de hoek (Riedijk, Riedijkshaven) lagen. De scriptie is een soort van eerste onderzoek naar wat een vervolgstudie kan zijn. Het was voor mijn afstuderen als leraar (uiteindelijk ben ik dat niet geworden), dus ook bedoeld toegankelijk te zijn voor leerlingen. Het is een hardcopy (nog getyped, want 1985)! Als je belangstelling en tijd hebt (afstuderen kost tijd😏ik herken het! ) om het te bekijken, laat het me dan weten. Deze site, maar ook de facebooksite over Dordrecht is echt een heel goed initiatief. Complimenten!

  1. Tijdrovend is het zeker, haha. Maar ook verslavend, omdat het zo interessant is 🙂 Denk je eigenlijk dat je van dezelfde tak bent?

   Ik ben erg geïnteresseerd in de constructie van identiteit. Ik studeer nu Hebreeuwse taal en cultuur, en daar ga ik sowieso niet in verder. Als ik nog een master doe, dan wil ik mijn genealogische ei kwijt kunnen, op een of andere manier. Maar dat is ‘zorg’ voor later, eerst mijn scriptie afronden…

   Dankjewel voor je complimenten!

   1. Beste Leo,

    Het is verslavend en leuk om steeds weer iets nieuws te ontdekken. En voor mij is dat grotendeels door te googlen en te zoeken in digitale data etc. Afhankelijk van waar je denkt dat een tak begint 😉 behoren we wat mijn betreft tot dezelfde. Mijn overgrootvader Hendrik (geboren 1872) Kroonen is een neef van jouw overgrootvader Casparus. Zo simpel. Mijn overgrootvader had ook een broer WHJ en later een zoon WHJ (Wout of Wouter). Dezelfde initialen als die van jouw betovergrootvader ( de eerste WHJ, zijn oom). Ik weet jammer genoeg weinig uit overlevering (mijn oma is langgeleden overleden en mijn moeder ook al bijna 30 jaar). Maar binnenkort hoop ik meer te horen van de nog in leven zijnde zussen van mijn moeder (87 en 81jaar oud). Zij weten nog het een en ander en hebben nog wat foto’s. Ik ben benieuwd. Mijn familietak is na het huwelijk van Hendrik Kroonen en Maria Bosman Jansen in de twintiger jaren van de 20e eeuw afgesplitst richting Zwijndrecht. Er woonde nog familie in Dordt, maar hoe het contact nog was?
    Ik heb eerder gemeld dat er veel Kroonen in de Heerheijmansiusstraat hebben gewoond, afgelopen dagen heb ik ontdekt, dat dat in het Burgermeesterspoortje was (HH 72 en toegvoegde letters)! Dat zegt m.i. wel iets over de omstandigheden waaronder deze voorouders hebben geleefd. Maar zoals uit jouw verhalen blijkt en ik ook weet van mijn familie, hebben anderen ook betere tijden gekend.

    Identiteit is in de tijd een bijzonder fenomeen! Veel van wat we zijn wordt bepaald door onze afkomst: herkomst, geloof, economische positie, status, de plek waar je woont, maar ook hoe dit door anderen en in het tijdsgewricht wordt beoordeeld en wat je meemaakt. Maar daarnaast is identiteit in deze tijd ook meer en meer wat we zelf willen zijn. Het zoeken naar roots kan eraan bijdragen Identiteit te (her)ontdekken. Dat kan overigens ook in heel eenvoudige dingen zoals gewoontes, opvattingen etc. zitten, maar ook in sterke overtuigingen etc. Daar valt nog heel veel over te vertellen.

    Na de lerarenopleiding (geschiedenis/maatschappijleer voortgezet onderwijs) heb ik (nog niet zolang geleden) mijn master Sociale Wetenschappen (Bestuurskunde) behaald. Heel iets anders dus, maar ook leuk en voor mijn werk zeer bruikbaar. Hebreeuwse taal en cultuur is ook iets heel anders. Dat studeer je vast niet zonder reden? (Moeilijk, maar ook zeer leerzaam lijkt me, ik heb het boek (eerste deel) over de geschiedenis van het Jodendom van Simon Schama gelezen, intrigerend).

    Zoals ik eerder zei. Het meeste wat ik vind over mijn familiegeschiedenis is op internet, dat levert al zoveel op. En elke voorouder levert weer een lijntje op.

    Misschien heb ik dus binnenkort meer te melden van mijn kant van de Kroonen tak!

    Succes met de scriptie,

    1. Wat leuk te weten dat we familie zijn 😉 haha!

     Laat het me zeker weten als je moeders zussen foto’s hebben waar ik misschien iets aan heb 🙂

     Identiteitsconstructie is vaak een reactie op negatieve associaties die men heeft en dan ga je inderdaad iets proberen te creëren wat je wílt zijn. Over die strijd en zoektocht gaat mijn bachelorscriptie 🙂 Hebreeuws was lange tijd een enorme passie. Met de nadruk op ‘was’. Ik voel er nog maar weinig voor, door de eentonigheid van de studie. Mijn master, áls ik die ga doen, doe ik dan ook zeker niet binnen hetzelfde departement. Het liefst doe ik een master bij geschiedenis. Als ik dan mijn ‘genealogische ei’ kwijt kan op een of andere manier, dan ben ik helemaal blij 😉

     Dankjewel!

 3. Beste Leo,

  Eens, identiteit als (tegen)reactie/verdediging van wat men er aan oordelen aan wordt verbinden/op wordt geplakt. (!?) Een bijzonder thema voor een scriptie. Ook in het kader van de zoektocht naar persoonlijke geschiedenis. Wie willen we zijn en waarom eigenlijk, wat missen we in het heden 😕, heel herkenbaar. Ik heb na de Lerarenopleiding, nog een propadeuse behaald en een niet afgemaakte doctoraal in deMaatschappijgeschiedenis. Dat is een studie waar je veel kunt met mentaliteitsgeschiedenis, zo ook cultuur- en persoonlijke geschiedenis en mogelijk een link kunt leggen met genealogie….. misschien een tip. Volgens mij heb jij de nodige aanknopingspunten in je familie voor een interessante zoektocht.

  Vriendelijke groet.

  1. Wat toevallig! 🙂 Ik heb inmiddels contact gehad met de Erasmus Universiteit, en als ik toegelaten word is er ruimte voor onderzoek naar de beeldvorming en identiteitsconstructie van woonwagenbewoners. En dan kan ik ook mijn ‘genealogische ei’ kwijt. Ik denk wel dat ik een tussenjaar neem, even opladen 😉 Maar die master spreekt me hoe dan ook aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *