3 kinderen, maar nog niet getrouwd!

Toen ik deze gezinskaart van de week weer eens bekeek, viel het me ineens op dat de eerste drie kinderen van mijn overgrootmoeder Anna Catharina Hartogs en mijn overgrootvader Wilhelmus Joannes van Laarhoven werden geboren terwijl het stel nog helemaal niet getrouwd was. Het huwelijk werd namelijk op 20 februari 1923 in Helmond voltrokken, precies een jaar na de geboorte van het derde kind. En dat in die tijd!

Deze broers en zus van mijn oma werden vóór het huwelijk geboren:
Embertus Joannes van Laarhoven / zoon / 29 februari 1920
Joanna Catharina van Laarhoven / dochter / 7 maart 1921
Ludovicus Cornelius van Laarhoven / zoon / 20 februari 1922

Ik wist dat het oudste kind niet in dit gezin opgroeide, maar waar dan wel? Ik vond Embertus Joannes terug op deze gezinskaart van Jan Frans van Laarhoven, de broer van mijn overgrootvader. Allereerst valt op dat hij inderdaad wordt vermeld als ‘pleegkind’. Verrassender is echter dat zijn achternaam niet van Laarhoven was maar Hartogs. Op andere gezinskaarten (met Anna Catharina en/of Wilhelmus Joannes als ‘hoofd’) heet hij namelijk wel gewoon naar zijn vader.


De vraag blijft waarom ze het eerste kind achterlieten bij ome Frans. Wellicht vond hij het ongetrouwde stel nog te jong, want toen Embertus geboren werd was Anna 21 en Wilhelmus nog maar 19. Of ontvluchtte mijn overgrootvader zijn dienstplicht? Want het jaar waarin hij vader werd, werd hij eveneens dienstplichtig voor de Nationale Militie (iedere man van twintig jaar of ouder moest zich destijds beschikbaar stellen). De kinderen die na Embertus geboren werden, kwamen in Vlaanderen ter wereld, waarmee Wilhelmus’ dienstplicht een verklaring zou kunnen zijn. Week hij inderdaad uit naar het zuiden? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *