Corneille en Jeanne in het Antwerpse vreemdelingendossier

Mijn oma noemde haar moeder altijd een Vlaamse, omdat zij in Retie geboren werd. De broer en twee zussen van mijn overgrootmoeder Anna Catharina werden eveneens in België geboren, maar hun vader Cornelis Hartogs in het Noord-Brabantse Gemert en hun moeder Johanna van de Ven in het Limburgse Helden. Dus trok ik die Vlaamse afkomst in twijfel.

De kinderen van Cornelis en Johanna waren:
Maria Elisabeth / 1896 / Peer
Anna Catharina / 1898 / Retie
Juliaan Willem / 1900 / Olmen
Maria Johanna / 1902 / Beringen

Op dit vreemdelingendossier kwam ik Cornelis’ naam (op Franse wijze geschreven — want het betreft een ‘given name’) tegen. Corneille Hartogs, nummer 73756, geboren te Gemert in 1870. Kan niet missen! Ook werd ik op deze scan gewezen, waarop tevens mijn betovergrootmoeder vermeld staat — weliswaar op z’n Frans als ‘Jeanne’. Toen wist ik het zeker, dit zijn mijn betovergrootouders.


Aangezien het stel in deze ‘index de police de l’immigration’ staat, is ook meteen duidelijk geworden dat mijn oma’s moeder inderdaad geen Vlaamse was. Het waren Hollandse migranten in Vlaanderen, want op Familysearch staat: “It consists of files kept by the Antwerp City Police on foreign nationals residing in the city.” Deze immigratiedocumenten zijn door de Antwerpse stadspolitie tussen 1840 en 1930 samengesteld en waren alleen beschikbaar op microfilm, las ik op Ancestry.


Reacties op “ Corneille en Jeanne in het Antwerpse vreemdelingendossier ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *