‘Opneming van kinderen in het weeshuis’

De verhalen die me tijdens Verborgen verleden altijd weten te ontroeren zijn de verhalen met betrekking tot weeshuizen en de armoede die ermee samenhangt. Niet wetende dat een dergelijke kwestie ook bij mijn voorouders een kwestie is geweest. Dit krantenartikel kwam dan ook wel eventjes binnen.

Voordat mijn overgrootmoeder Jannetje de Groot met mijn overgrootvader Casparus Kroonen trouwde, had zij al vier kinderen bij Pieter Kleton. Toen de laatstgenoemde overleed was zij “niet in staat alleen in het onderhoud harer kinderen te voorzien” en zou zij “ontheven wenschen te worden van de opvoeding”. En dus diende zij een verzoek in betreffende de opneming van haar kinderen in het weeshuis. Echter, het weeshuis was alleen bestemd voor de verzorging van volle wezen “en dat niet dan bij zeer hooge uitzondering half-weezen mogen worden toegelaten”. De Regenten van het Weeshuis meenden dat een dergelijk uitzonderingsgeval niet aanwezig was.

Wat ontzettend heftig om dit te lezen.

Het vrij lange krantenartikel verscheen in de Dordrechtsche Courant van 15 juni 1917. Het is op de tweede en derde pagina te vinden.

Update (17 november 2017): Mijn overgrootmoeder had niet vier maar vijf kinderen toen haar eerste echtgenoot kwam te overlijden. Zij heeft haar jongste dochter, die toen nog slechts een baby was, dus niet willen afstaan aan het weeshuis. Waarschijnlijk vond zij haar nog te klein, maar dit blijft gissen, want bovenstaand verhaal was helemaal niet bekend bij familieleden.

Reacties op “ ‘Opneming van kinderen in het weeshuis’ ”
 1. Dag Leo. Wat leuk en ‘toevallig’ dat ik op uw site terecht kom terwijl u dit alles tamelijk recent heeft gepost. Ik beschik over interessante gegevens voor u, betreffende Cas Kroonen, de in juli 1942 jong gestorven halfbroer van de hier vermelde vijf kinderen, uit het tweede huwelijk van moeder.

  1. Beste Arne,

   Allereerst bedankt voor uw reactie!

   Wat fijn dat u op mijn blog terecht bent gekomen. U maakt mij nu wel erg nieuwsgierig, haha. Cas was de broer van mijn opa, die ook geboren werd uit het tweede huwelijk.

   Als u mij liever mailt, dan mag dat. Het e-mailadres vindt u op de contact-pagina.

   Hartelijke groet,

   Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *