Van Lærardalr naar Laarhoven

‘Amateur-historicus’ Ad Laarhoven verrichtte veel genealogisch onderzoek naar de herkomst van het Brabantse geslacht ‘van Laerhoven’. Hierbij stuitte hij regelmatig op namen en toponiemen die op een Noordse afkomst duiden. Volgens Laarhoven zijn er sterke aanwijzingen om aan te nemen dat het geslacht afstamt van de Noormannen. Hij schreef er zelfs twee boeken over, namelijk: Bjorn van Laerdal : Vikingen in Brabant en De stem van het bloed : de geschiedenis van het geslacht van Laerdal.

Voor zijn onderzoek keek Laarhoven met name naar de plaats Oisterwijk, de oudste plaats in de onderzochte streek. Online zag ik dat rond 1195 ene Walther van Laerdal in Oisterwijk werd geboren. In het toenmalige Oesterwic kreeg hij drie kinderen. Zijn zoon noemde zich waarschijnlijk al (van) (de) Laerhof.

De naam van Laarhoven stamt dus mogelijk af van de Noorse naam Laerdal (Lærdal). De Oud-Noorse vorm van de naam was Lærardalr, waarvan de betekenis onbekend is. Het eerste deel komt van de rivier de Lærr (die nu Lærdalselvi heet). Het tweede deel komt van dalr, dat ‘dal’ betekent. Aldus Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *