Mijn fascinerende zoektocht 2/3

Toen ik een tijdje terug bij mijn oma langsging en ik aan haar vertelde dat ik begonnen was met het uitzoeken van mijn stamboom, gaf ze me een doos vol documenten mee. Niet alleen oude foto’s, maar ook paspoorten, bidprentjes en familieboekjes. Oudere informatie bleek erg makkelijk op het wereldwijde web te vinden. Het is tijdrovend maar zo tof om te zien hoe en wat men vroeger allemaal documenteerde.

En wat niet online staat kun je opvragen. Zo nam ik van de week contact op met het Regionaal Archief Tilburg (in Tilburg ligt veel familiegeschiedenis), omdat ik wilde weten waar mijn andere betovergrootvader aan overleden was. Omdat hij pas 35 jaar was toen hij overleed en maar liefst vier keer (wegens mishandeling) in de gevangenis had gezeten (de boef!), had ik stiekem gehoopt op een wild Wild Wild West-verhaal, maar niets bleek minder waar. De man met losse handjes was niet door geweld om het leven gekomen, maar leed aan de verschrikkelijke ziekte tetanus. Dit kon ik opmaken uit het zogenoemde doodsbriefje dat de medewerkster van het archief voor me had gescand.

Deze voorvader vind ik tot nu toe de meest spannende figuur, waar ik meer over te weten wil komen. Wellicht kom ik er nog eens achter hoe hij zich op straat en in de bak gedroeg. Zijn vrouw kwam trouwens uit Pruisen, als baby samen met haar ouders gevlucht tijdens de Kulturkampf (een strijd tegen de Katholieke Kerk). Helaas hechten de Duitsers meer waarde aan privacy en kan ik hier verder geen informatie over vinden. Ik weet alleen dat ze in 1877 geboren werd in Biefang. Iemand tips? Een tripje naar Oberhausen zit er voorlopig niet in 😉

Ik plaatste dit bericht tevens op Instagram.

Reacties op “ Mijn fascinerende zoektocht 2/3 ”
    1. Superleuk dat je mijn website hebt gevonden! 🙂 Wie weet kun je nog iets voor me betekenen. Dat zou heel fijn zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld foto’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *