Ik ben een Viking

Heb ik jullie eigenlijk al verteld dat ik onlangs mijn DNA heb laten checken via Ancestry en wat de uitslag was? Hoewel ik stiekem wel zoiets had verwacht, vond ik het toch een soort van ontroerend om de uitslag te zien.

Ik bleek voor 39% West-Europees (Nederlands/Belgisch/Duits/Luxemburgs) te zijn, voor maar liefst 31% Scandinavisch (hoogstwaarschijnlijk Noors, gezien de vervorming van mijn oma’s achternaam, maar genetisch gezien zijn de Noren natuurlijk nauw verwant aan de Zweden en Denen) en voor 23% Brits (dat ik maar 2% Iers bleek te zijn, viel mijn moeder zwáár tegen, haha). Dat ik zo ontzettend Noord-Europees ben, verbaasde me totaal niet. Het verklaart namelijk mijn rode baard én waarom ik al zweet bij tien graden 😉

Vandaag ben ik maar weer begonnen met marktplaatsen, komend weekend zet ik de verkoop van mijn inboedel voort. Dan kan ik over een tijdje eindelijk naar Scandinavië. Finland en IJsland bezocht ik al eens eerder, en daar wil ik zeker naar terug, maar eerst moet ik van mezelf de rest van de Noordse landen bezoeken. Waarschijnlijk liggen mijn roots in Lærdal/Lærdalsøyri (West-Noorwegen). Kom ik nu in aanmerking voor een paspoort? Of geldt mijn uitgebreide stamboomonderzoek niet? 😉


Mijn oma Cornelia Antonia van Laarhoven (linksonder) met haar broers en zussen.

Ik plaatste dit bericht tevens op Instagram.

Reacties op “ Ik ben een Viking ”
    1. Hahaha! Bedankt voor je bericht 🙂 Het antwoord op je eerste vraag: ja en nee. Ja, gezien het uiterlijk van mijn familie en de (mogelijke) naamsveranderingen. Dat het percentage Scandinavisch dna zo hoog is, kwam dus niet als een complete verrassing. Nee, omdat het misschien ook commerciële troep kan zijn. Het antwoord op je tweede vraag: ik wil inderdaad alles verkopen zodat ik makkelijk kan reizen/verhuizen. Emigreren ga ik niet, maar ik sluit niet uit dat ik over een tijd voor een langere periode naar het buitenland ga 😉

  1. Leo het is geen commerciele troep. Het is van de kerk van de Mormonen. Die verplichten zich om voorouders te zoeken. Het zijn wel amerikanen dus ook erg commercieel. De kerk van jezus christus van de heiligen der laatse dagen heten ze in Nederland. Ze zaten (zitten) op de Singel bij de Spuiweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *