‘Dat als levenloos wordt aangegeven’

Vierenhalf jaar na de geboorte van mijn opa beviel mijn overgrootmoeder Jannetje de Groot van een levenloos baby’tje. In die tijd kregen levenloos geboren kinderen geen naam en werden zij geregistreerd onder de voornaam ‘Levenloos’. Ik vind dit iets lugubers hebben, maar goed, dat terzijde.

Toen ik deze overlijdensakte zag (zie pagina 34), viel mijn oog op het beroep van mijn opa’s vader: ‘los werkman’. Wat moest ik me daar bij voorstellen? Toen ik ging googlen op deze term, kwam ik al meteen op een stamboomforum terecht waar iemand uitlegde dat hiermee een dagloner bedoeld werd. Daarnaast legde een andere persoon uit dat er in die tijd een verschil was tussen een ‘werkman’ (“een beroep waar een bepaalde vakkundigheid voor nodig was”) en een ‘arbeider’ (“voor het meer eenvoudigere werk”). Interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *