Een toevallige geboorte in Retie

Het uitzoeken van mijn eigen stamboom begon bijna een jaar geleden. Op 7 november vorig jaar nam ik contact op met de gemeente Retie, omdat mijn oma’s moeder daar geboren werd. Meer wist ik toen eigenlijk nog niet. Al de volgende dag ontving ik een reactie. De medewerkster vertelde me het volgende over mijn overgrootmoeder: “Zij is wel geboren in Retie, maar het gaat hier over een toevallige geboorte, haar ouders waren niet woonachtig in Retie maar in Antwerpen.” In de bijlage vond ik daarnaast de geboorteakte van Anna Catharina Hartogs (1898-1972). ’t Was het allereerste document dat ik tijdens mijn zoektocht te zien kreeg. Er zouden er nog velen volgen.

Wat de geboorteakte extra leuk maakt, is dat tevens het toenmalige adres van het gezin genoteerd staat: Pachtstraat 11 te Antwerpen. Afgelopen zomer bezocht ik deze straat, maar helaas bleek er van vroeger niets overgebleven te zijn. Er stond alleen een onaantrekkelijke flat met even nummers.

Echter, het lijkt mij sowieso onwaarschijnlijk dat het gezin hier in een woning heeft geleefd. Mijn oma vertelde immers altijd dat zij ‘reizigers’ waren, de geboorteakte vertelt dat Cornelis een ‘rondreizende korvenmaker’ was en het straatje kent tegenwoordig geen oneven nummers. Hiermee lijkt mijn aanname zeer plausibel.

Ik kreeg deze scan toegestuurd door een medewerkster van de gemeente Retie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *